Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski

Održan Međunarodni kongres nutricionista

TripolskiU Zagrebu je od 6. do 8. studenog 2015.g. održan 3. Međunarodni kongres nutricionista.  Kongres je okupio stručnjake iz raznih dijelova Hrvatske te međunarodne partnere.  Na kongresu je ZU Ljekarne Tripolski predstavljala magistra farmacije Betilija Fadi.

Cilj kongresa je bio razmijeniti nova saznanja te zajedničkim snagama nutricionista, liječnika i ljekarnika utjecati na poboljšanje zdravlja populacije.

Nutricionizam je mlada znanost o prehrani kojom se sve češće bave interdisciplinarni timovi. Cilj joj je kompleksna znanja o prehrani na jednostavan i praktičan način prenijeti u prehrambene navike populacije.

FadiNa kongresu su se dotakla mnoga pitanja. Između ostalog pričalo se o uvijek atraktivnoj temi pretilosti, o mogućoj povezanosti siromaštva i pretilosti, zatim o prehrani kod različitih gastroenteroloških bolesti te o sve većoj učestalosti otkrivanja celijakije u odraslih osoba.

Dotakla su se i pitanja sigurne hrane, novih tehnologija proizvodnje, ali i vrijednosti tradicijskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Dr.sc. Mauro Serafini iz Rima je imao motivirajuće predavanje o održivoj hrani za zdravlje ljudi i očuvanje okoliša. Naglasak predavanja je na povezanosti zdravlja ljudi sa zdravljem planete.

S obzirom na sve veću izmješanost multietničkih skupina govorilo se o halal i košer prehrani, a zbog sve ubrzanijeg tempa života i poteškoća planiranja izbalansiranih obroka  zanimljivo je bio predstavljen koncept "Lunch"-a.

Posebno oduševljenje izazvala je Mimi Vurdelja, magistra farmacije i nutricionist, koja je znanje iz tih dviju struka uspješno povezala svojim radom u Hrvatskom olimpijskom odboru, planirajući obroke i suplementaciju vrhunskih sportaša. Naglasila je kako je odgovarajuća prehrana snaga sportaševa zdravlja, te dala mnoge koristne savjete kako unaprijediti sportske rezultate prilagodbom prehrane. Temu je upotpunio Ron Maughan, PhD, profesor sa Sveučilišta Loughborough iz Ujedinjenog Kraljevstva, sa temom hidracije sportaša.  O praktičnoj primjeni tih znanja te o organizaciji prehrane u sporstkom kolektivu pričala je nutricionistica NK Dinama Ivona Dragičević.

Zbog učestalog samoliječenja i suplementacije u populaciji govorilo se o uvijek atraktivnim polifenolima, ljekovitom bilju i omega-3 masnim kiselinama.

PiramidaMožda najzanimljivija bila je tema o dezinformacijama o hrani u medijima. Naime, mediji plasiraju niz medicinskih tvrdnji o hrani i dodacima prehrani koji pospješuju zdravlje, liječe razne bolesti i omogućuju dugovječnost. Nažalost, brojne takve medicinske tvrdnje nisu znanstveno utemeljene. Danas su baze podataka sa kliničkim pokusima  kao i sa sustavnim pregledima raznih studija ogromne. Upravo u tim bazama nalaze se točne i provjerene informacije do kojih će pravi stručnjak znati doći. Stoga je važno ne oslanjati se na senzacionalističke natpise već konzulirati stručnjake koji će moći pružiti objektivnu informaciju.

Nutricionisti, liječnici i ljekarnici su stručnjaci koji će imati najviše znanja iz područja prehrane i dodataka prehrani i za sva pitanja je preporučljivo obratiti se njima. Ljekarnici su većinom najlakše i najbrže dostupni od svih navedenih stručnjaka.

Naši ljekarnici iz ZU Ljekarne Tripolski rado će Vam odgovoriti na takva pitanja. Obratite nam se s povjerenjem.