Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski

Hrvatski dan ljekarni

Tripolski29. listopad je Hrvatski dan ljekarni, koji je simboličan po prvom spomenu ljekarne na području Hrvatske, u Trogiru 1271.

Obilježavanje tog dana je osmišljeno radi promicanja ljekarništva i ljekarničke struke u javnosti te ljekarne kao mjesta, gdje se uz izdavanje lijekova i drugih proizvoda za zdravlje, mogu dobiti stručni savjeti o pravilnoj i racionalnoj uporabi lijekova, očuvanju zdravlja, prevenciji bolesti i poboljšanju kvalitete života. Ovime želimo istaknuti vrijednost ljekarničke struke u zdravstvenom sustavu, te ukazati na doprinos ljekarnika pri liječenju, očuvanju zdravlja i odgovornom ponašanju ljudi prema svom zdravlju.

Tema ovogodišnjeg 9. hrvatskog dana ljekarni je "Osteoporoza" s ciljem podizanja svijesti o ovoj bolesti koja je "tiha epidemija" unutar zdravstvenog sustava. Osteoporoza, kao jedna od pet najčešćih kroničnih bolesti je jako velik medicinski i ekonomski problem u starijoj populaciji. Svaka druga žena bijele rase (prema podacima Hrvatskog drušzva za osteoporozu) tijekom života ima vjerojatnost osteoporotičkog prijeloma, stoga je dužnost primarne zdravstvene zaštite, uključujući i ljekarnike , prevencija osteoporoze i doprinos ranom otkrivanju radi što boljeg ishoda po zdravlje pacijenata i zdravstveni sustav.

Osteoporoza je gubitak gustoće i mineralnog sadržaja kostiju koji dovodi do povećanog rizika od koštanih lomova. Osteoporozu se može prevenirati i odgoditi uz pravodobne savjete o odgovarajućem načinu života i terapijske intervencije.

U dijagnostici osteoporoze postupak određivanja mineralne gustoće kostiju naziva se denzitometrija. Sve bolesnike koji spadaju u rizičnu skupinu potrebno je uputiti na ultrazvučnu denzitometriju petne kosti.

Rizične skupine:

  • žene nježnije građe
  • osobe starije životne dobi
  • obiteljska predispozicija
  • pušači
  • fizički neaktivne osobe
  • osobe nedovoljno izložene suncu
  • osobe premale tjelesne težine gdje je indeks tjelesne mase manji od 19
  • osobe koje imaju gastrointestinalnih poteškoća i ne podnose mlijeko
  • osobe koje prekomjerno uživaju kavu i alkohol

Liječenje osteoporoze podrazumjeva povećan unos kalcija i vitamin D. Prilikom odabira vrste kalcija i vitamina D savjetujte se sa ljekarnikom koji će Vam preporučiti preparat koji je najbolji za Vas.

Povodom hrvatskog dana ljekarni, za Vas samo osigurali pregršt popusta, gdje ćete sigurno pronaći nešto za sebe.