Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski

Održan stručno-znanstveni skup InPharma Vitamini 2015

TripolskiU organizaciji Hrvatskog instituta za nutricionizam, Hrvatskog društva za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora (CSPEN) i inPharma časopisa, 11. rujna održan je stručno-znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem InPharma Vitamini 2015.

Na ovom stručno-znanstvenom skupu namijenjenom farmaceutima, liječnicima, nutricionistima i drugim stučnjacima s interesom za to područje pristustvovali su i farmaceuti  iz naše ZU Ljekarne Tripolski.

Povijest i znanost pokazale su da vitamini igraju ključnu ulogu u našem zdravlju.  Svako tijelo ima svoju jedinstvenu potrebu za hranjivim tvarima koje su važne za izgradnju  organizma, biokemijske i fiziološke procese te oslobađanje energije. Vitamini, minerali i esencijalne masne kiseline su tijelu prijeko potrebne, a većinu ih ne može ono samo sintetizirati. Ako dnevni obroci ne zadovolje potrebu za esencijalnim hranjivim tvarima, prije ili kasnije dolazi do smanjenja snage i oštećenja zdravlja. Postoje vrlo jasni znakovi koji  signaliziraju nedostatak hranjivih tvari, a to su : neprestani umor, nedostatak snage,  nedostatak apetita, problemi s koncentracijom, problemi sa spavanjem i oporavkom,  česte prehlade i viroze, kožne bolesti, alergije, pad imuniteta.  Primjena vitamina danas ima čvrsto znanstveno uporište u prevenciji, ali i kao potporna terapija u brojim kliničkim situacijama.  Preporučena dnevna doza razlikuje se ovisno o dobi, životnim ciklusima te o svrsi primjene za prevenciju ili terapiju. Zato je vrlo važno da stručna osoba ima nadzor nad odabirom i doziranjem vitamina.

Kroz predavanja, rasprave i interaktivne radionice sudionici skupa InPharma Vitamini 2015  su educirani  o temeljinim činjenicama i najnovijim spoznajama o vitaminima, mineralima i prirodnim dodacima prehrani. Znanje naših farmaceuta sudjelovanjem na ovom skupu postalo je još bogatije, te će najnovija saznanja istraživanja moći prenijeti kako svojim kolegama, tako i pacijentima, pružajući time još kvalitetniju uslugu u očuvanju zdravlja te prevenciji i liječenju bolesti.