Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski

Što ponijeti na put?

TripolskiPri planiranju putovanja veliku važnost treba usmjeriti na prevenciju bolesti, odnosno na zdravlje, stoga je bitno osigurati „putnu ljekarnu“. Preporuča se raspitati o prisutnosti liječnika u mjestu boravka, o najbližoj ljekarni, o klimatskim uvjetima te o određenim epidemijskim bolestima. U slučaju putovanja u mjesto gdje su zabilježene epidemijske bolesti, potrebno je s liječnikom razmotriti preventivno cijepljenje.

Osobe koje primjenjuju kroničnu terapiju trebaju u svojoj putnoj ljekarni ponijeti dovoljnu količinu lijekova kako ne bi prekidali terapiju. Također, osobe koje znaju da imaju bolest putovanja prije puta trebaju uzeti tablete dimenhidrinata te preparate s đumbirom i vitaminom B₆ za prevenciju mučnine.

Što ponijeti na put?

U slučaju manjih ozljeda preporuča se imati sterilnu kompresu i zavoj, flaster različitih veličina i antiseptičko sredstvo u obliku gela ili spreja za rane.

Vrlo su česte tegobe prilikom putovanja tzv. putni proljevi koji mogu nastati zbog promjene prehrane, vode ili klimatskih uvjeta. U tom slučaju preporuča se lijek na bazi loperamida, probiotika koji pomažu i kod konstipacije te rehidracijske soli. Aktivan ugljen kao snažan adsorbens u probavnom sustavu također će pomoći u slučaju crijevnih infekcija.

Neizostavan su dio „putne ljekarne“ analgetici i antipiretici na bazi paracetamola, ibuprofena ili acetilsalicilne kiseline koje je potrebno pravodobno primjenjivati.

Za vrijeme putovanja preporuča se koristiti vlažnim dezinfekcijskim maramicama ili antiseptičkim alkoholnim gelovima za suho pranje ruku.

Osobe koje su sklonije alergijama trebaju se opskrbiti antihistaminskim lijekovima (tablete i masti) te kremama za nadraženu kožu s propolisom, kamilicom ili nevenom.

Ako je riječ o putovanju u toplije krajeve, iznimno je bitno osigurati zaštitu od sunca. Kreme s visokim zaštitnim čimbenikom smanjit će štetnost UV-zračenja, a kreme poslije sunčanja ublažit će opekline ili alergije. Također je bitno ponijeti sredstva protiv uboda insekata - tzv. repelente, koji postoje u obliku krema, sprejeva, losiona, stickova i narukvica za djecu.

Upale grla česte su na putovanjima, stoga je korisno imati antiseptičke i anestetske pastile ili sprejeve za grlo. Suhoća i peckanje očiju mogući su zbog promjene klimatskih uvjeta, stoga je dobro imati uza se kapi (umjetne suze) za obnovu suznog filma s hijaluronskom kiselinom.

Osobe koje odlaze na daleka putovanja i mijenjaju više vremenskih zona u svojoj putnoj ljekarni trebaju imati preparat na bazi melatonina. Melatonin je hormon koji regulira cirkadijalni ritam i indiciran je upravo za liječenje jet lag-a.
 
Osim navedenih lijekova, na put je važno ponijeti stvari za osobnu higijenu.
 
Držeći se navedenih savjeta, osigurat ćete si ugodnije i zdravije putovanje.

Maja Brkić, mag. pharm.