Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski

Smršavimo zajedno

TripolskiJedno od vječnih i sveprisutnih pitanja s kojim se većina nas bar jednom u životu susrela jest kako što brže i što bezbolnije smršavjeti. Odgovor je, u teoriji, zapravo vrlo jednostavan. Kalorijski unos treba biti manji od potrošnje i tu je sva čarolija. Na žalost, u praksi to izgleda vrlo složeno. Osjećaj gladi, glavobolja, nervoza i manjak energije samo su neki simptomi tog ozloglašenog procesa zvanog mršavljenje. Osim što nije zdravo, samo držanje dijeta može ponekad biti i opasno po zdravlje. Osim toga, po završetku dijete često je prisutan i tzv. 'jo – jo' učinak, nakupljanje kilograma u vrlo kratkom roku čim se dijeta prestane provoditi. Provođenje je dijete zapravo velik šok i stres za organizam koje dugoročno može imati ozbiljne posljedice za zdravlje.

Zbog navedenih razloga, dijete za mršavljenje nisu medicinski opravdane i njihovo provođenje trebalo bi se izbjegavati. Jedini je zdrav način mršavljenja, odnosno postizanja normalne tjelesne težine uravnotežena prehrana temeljena na voću, povrću, prehrambenim vlaknima, ribi, integralnim žitaricama te nemasnom mesu. Slatkiše, čokoladu, gazirane napitke i svu masnu hranu potrebno je svesti na minimum.

Tjelesna je aktivnost jako bitna jer osim što sagorijeva veliku količinu kalorija, povoljno djeluje na sve organske sustave u našem organizmu. Znanstveno je dokazano da smanjuje rizik nastanka pojedinih karcinoma, jača srce, regulira krvni tlak, smanjuje razinu kolesterola u krvi, normalizira razinu šećera u krvi te potiče imunološki sustav.

Čarobna tabletica na žalost ne postoji. No postoje razni dodatci prehrani koji, uz tjelovježbu i uravnoteženu prehranu, mogu pomoći pri postizanju i održavanju normalne tjelesne težine.  Na tržištu je prisutan velik broj preparata koji različito djeluju. Bitno je odrediti individualne potrebe i status osobe koja želi smršavjeti te tako ciljano koristiti određene dodatke.

Novija znanstvena istraživanja dokazala su povezanost pretilosti i sadržaja crijevne mikroflore. Osobe koje su imale zdravu mikrofloru manje su bile sklone razvoju pretilosti. U te se svrhe preporučuje upotreba probiotika i prebiotika.

Sam proces postizanja i održavanja normalne tjelesne težine zapravo je složen proces koji se sastoji od kompliciranih biokemijskih mehanizama, stoga je potreban stručan i pojedinačan nadzor stručnjaka.

U ljekarnama Tripolski provode se individualna nutricionistička savjetovanja. Osobe koje se žele uključiti u naš program mršavljenja samo se trebaju javiti u neku od naših poslovnica kako bi rezervirali svoj termin, a naš će se stručni tim pobrinuti da ciljani rezultati ne izostanu.

Darija Kajtar, mag. pharm., univ. spec. nutr.