Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski

Detoksikacija organizma

TripolskiNaše tijelo svakodnevno pokušava ukloniti štetne tvari kako bi se održalo zdravim. Dvije su kategorije štetnih tvari koje trebaju biti uklonjene iz organizma: endotoksini i egzotoksini. Endotoksini su molekule koje su nastale u tijelu kao nusprodukt metabolizma, kao što su urea, mliječna kiselina i otpadni produkti crijevnih bakterija. Egzotoksini su toksini iz okoliša dospjeli u organizam hranom, pićem, disanjem ili apsorpcijom kroz kožu. Takvi su toksini pestidici, kemikalije iz duhanskog dima ili ispušnih plinova, živa iz plodova mora, dioksin iz higijenskih proizvoda, ftalati iz plastike, parabeni iz kozmetičkih preparata i čitav niz drugih kemikalija.

Detoksikacija je proces kojim se takve štetne tvari transformiraju u manje štetne i izlučuju iz organizma. Spodobnost pojedinca za detoksikacijom ovisi o okolišnim čimbenicima, prehrambenim navikama, načinu života, zdravstvenom stanju i genetskoj predodređenosti. Većina se popularnih programa kojima se navodno pročišćuje tijelo temelji na izgladnjivanju organizma, što zapravo blokira njegovu detoksikacijsku moć, stoga ih treba izbjegavati. Drugi promiču skupe čarobne tablete ili prašak koji navodno pročišćavaju tijelo, što također treba izbjegavati jer su bez znanstvenih dokaza učinkovitosti i/ili sigurnosti. Naše tijelo samo po sebi ima veliku moć detoksikacije koja se može pojačati uvođenjem nekih zdravih životnih navika.
   
Prirodna detoksikacija organizma najbolje se može potaknuti na sljedeće načine:

 • Održavanjem odgovarajuće hidratacije organizma unosom dovoljne količine čiste vode u tijelo.
 • Konzumiranjem bar pet obroka voća i povrća dnevno.
 • Svakodnevnim unosom dovoljne količine vlakana iz povrća, sjemenki, orašastih plodova i žitarica cjelovitog zrna.
 • Unosom hrane koja potiče detoksikacijske procese u organizmu. Takvu hranu čine kupusnjače (npr. kelj, cvjetača, korabica, kupus), luk, češnjak, bobičasto voće (kupine, maline, borovnice) i salate koje su bogate gorkim tvarima (npr. rikula i radič). Od začina povoljan utjecaj imaju kurkuma, ružmarin, origano, cimet, kim, curry i papar, a od napitaka zeleni čaj i voda s limunovim sokom.
 • Artičoka i sikavica (silimarin) imaju pozitivan utjecaj na čišćenje jetre, treba ih uzimati u sklopu prehrane, u čaju ili kao dodatak prehrani.
 • Pripaziti na zadovoljavajući unos proteina kako bi se održala potrebna razina glutationa u organizmu. Glutation je najvažniji antioksidativni enzim u tijelu.
 • Može se uključiti i dodatak prehrani na bazi aminokiseline N-acetilcistein jer riječ je o prekursoru u stvaranju glutationa.
 • Jesti veće količine prirodno fermentiranih proizvoda, kao što su kiseli kupus, jogurt i kefir ili uzeti kvalitetan probiotik kako biste pomogli tijelu izbaciti crijevne toksine.
 • Ako je prehrana nepravilna, može se uključiti multivitaminski pripravak.
 • Izbjegavati rafiniranu hranu, šećere, kvasce, crveno meso, kofein, slatkiše i moguće alergene kao što su kikiriki i soja.
 • Fizička aktivnost potiče obrambene mehanizme stanica pa time neizravno poboljšava i detoksikacijsku moć tijela.
Betilija Fadi Sekošan, mag. pharm., univ. spec. nutr.