Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski

Proširene vene

TripolskiNaše vene imaju težak zadatak: omogućiti normalnu cirkulaciju krvi suprotno jakoj gravitacijskoj sili, što je posebice izraženo u venama nogu. Naime, krv u arterijama cirkulira zahvaljujući srcu koje djeluje kao pumpa. Za vensku cirkulaciju to nije slučaj jer u venama krv teče prema srcu.

Razvojem uspravnog čovjekova hoda formirane su posebne anatomske strukture, a to su venski zalisci. Zahvaljujući njima venska krv može teći samo u jednom smjeru, a to je od stopala prema srcu. Kada su venski zalisci oštećeni, ne mogu obavljati svoju zadaću, propuštaju krv prema stopalima i tako počinje priča o proširenim venama.

Proširene vene
Najvažniji su rizični čimbenici proširenih vena genetika te pojedinčeve životne i radne navike: višestruke trudnoće, hormoni (hormonska nadomjesna terapija ili oralna kontracepcija), dob, dugo stajanje ili sjedenje, visoka tjelesna težina, dugotrajno izlaganje povišenoj temperaturi (sunce, solarij, sauna), podizanje teških tereta, visoke potpetice koje remete statiku, dugotrajno sjedenje s prekriženim nogama…

Za većinu ljudi proširene su vene samo estetski problem (vene postaju plave ili tamnoljubičaste i oslikavaju kožu u obliku paukove mreže), a ne uzrokuju nikakve smetnje, osim smetnje u izgledu. No, kod nekih osoba one mogu uzrokovati bol i neugodu.

Simptomi i poteškoće na koje se bolesnici najčešće žale jesu osjećaj težine i bolovi u potkoljenicama, trnci, pečenje i grčevi u mišićima nogu, osobito nakon duljeg stajanja i uvečer ili za vrijeme povišenih temperatura (ljeti).

Kako bolest napreduje, koža postaje smeđa, pojavljuje se upala koja može dovesti do varikoznih ulkusa – otvorenih rana, a mogu se javiti i različite komplikacije. Zato se već pri pojavi prvih znakova proširenih vena mora započeti s preventivnim mjerama kako bi se usporio njihov razvoj i/ili daljnje komplikacije.

Preporučuju se:
  • redovito vježbanje (hodanje, trčanje, vožnja biciklom, plivanje)
  • smanjenje prekomjerne tjelesne težine
  • nastojati podići noge tijekom odmora iznad razine srca (bar pola sata dnevno)
  • izbjegavati dugotrajno sjedenje (osobito prekriženih nogu) i stajanje na jednom mjestu
  • naizmjenične hladno-tople kupke
  • nošenje kompresijskih čarapa ili zavoja i dr.
Na postojeće simptome možemo uspješno djelovati i preparatima koji smanjuju oteklinu i osjećaj „bolnih i teških“ nogu. Takvi preparati mogu se koristiti lokalno u obliku gela ili krema, a ima i preparata u obliku tableta ili kapsula čije dovoljno dugo uzimanje daje dugotrajnije rješenje (smanjuju slabost venske stijenke).

Od lokalnih preparata najčešće se primjenjuju pripravci na bazi heparina, divljeg kestena hamamelisa, vinove loze i bioflavonoida. Bioflavonoidi su biljni pigmenti koji imaju protuupalno i protuoksidacijsko djelovanje te mogu pozitivno utjecati na oštećenu funkciju kapilara i vena. Primjenjuju se i peroralno i lokalno.

Osim liječenja lijekovima, liječenju proširenih vene može se pristupiti i operacijskim liječenjem (sklerozacija, flebektomija, kirurški zahvat…).

Hilda Tatai Čapo, mag. pharm.