Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski Ljekarna Tripolski

Gljivična infekcija noktiju

TripolskiGljivična infekcija noktiju ili onihomikoza obuhvaća promjene noktiju uzrokovane u najvećem postotku (60 – 80 %) dermatofitima. Uz to što predstavlja estetski problem, može biti i bolna te nelagodna. Ta  tegoba predstavlja polovicu svih bolesti noktiju u odraslih osoba. Smatra se da oko 10 % stanovništva ima onihomikozu. Nokti na nožnim prstima zahvaćeni su 10 puta češće od noktiju na prstima ruku.

Gljivična infekcija nokta može zahvatiti distalni (donji), proksimalni (gornji) dio nokta ili cijeli nokat. Promjene se u početku najčešće očituju kao promjena boje nokta - nokat dobiva žućkastu boju, ispod nokta nakuplja se mrvičasti sadržaj neugodna mirisa, nokatna ploča postaje zadebljana, rubovi nokta urastaju u okolno tkivo što može dovesti do nastanka sporocijelećih defekata kože, osobito u dijabetičara.
 
Dijagnoza se postavlja na osnovi izgleda i mikroskopske pretrage te uzgoja u kulturi iz ostružaka.
 
U prošlosti je sistemska terapija (terapija lijekovima koji se uzimaju oralno - terbinafin ili itrakonazol) bila “zlatni standard”u liječenju gljivičnih infekcija nokta, međutim zbog potrebe dugotrajnog uzimanja lijeka (> od 6 mjeseci), mogućih štetnih nuspojava, interakcije s drugim lijekovima koje bolesnik eventualno uzima i povrata gljivične infekcije prestankom uzimanja lijeka danas se primjenjuje kombinirano liječenje. Ono obuhvaća uklanjanje bolesnog dijela nokta primjenom paste koja sadrži visok udio ureje, a potom nanošenje lokalnog antimikotika u obliku otopine ili laka za nokte  (ovisno o vrsti nanose se 1 - 2 puta dnevno ili samo 1 - 2 puta tjedno). Terapija traje tri mjeseca do godinu dana, ovisno o dobi i površini nokta koja je zahvaćena gljivičnom infekcijom. Kod ponavljajućih i tvrdokornih infekcija lokalna se terapija kombinira s oralnom terapijom. U novije je vrijeme u liječenju gljivične infekcije noktiju odobrena i uporaba lasera.
Postoji nekoliko skupina bolesnika s visokim rizikom za razvoj gljivičnih infekcija noktiju, a to su:
- imunosuprimirani bolesnici
- osobe starije životne dobi s oslabljenom cirkulacijom
- dijabetičari ili bolesnici sa psorijazom
- sportaši (nošenje zatvorene obuće uz pojačano znojenje, uporaba zajedničkih prostorija za tuširanje)
- osobe s pojačanim znojenjem nogu

Imajući na umu staru narodnu poslovicu “bolje spriječiti nego liječiti”, u prevenciji gljivičnih infekcija nokta najvažnije je izbjegavanje prekomjernog izlaganja vlazi i održavanje odgovarajućih higijenskih mjera. Isto tako, na javnim mjestima (bazeni i sl.) preporučuje se nositi prikladnu obuću, a važno je i pravovremeno liječenje gljivičnih infekcija stopala kako se infekcija ne bi proširila i na nokte.

Suzana Marinić, mag. pharm.